www.intorsura.ro Ghidul tau turistic
intorsura.ro - Intorsura Buzaului www.intorsura.ro
Ghidul tau turistic
 
Home
Despre Intorsura
Evenimente
Timpul liber
Turism ecumenic
Arta si artisti
Reportaje
Firme
Galerie foto
Galerie video

Contact
Parteneri


Reportaje intorsura.ro



 
Barcani partea a II-a
 
Barcani partea a II-a
 
In anul 1976 s-a realizat sfintirea bisericii de catre Mitropolitul Nicolae Mladin si un sobor de preoti, venind credinciosi din toata Depresiunea Intorsurii Buzaului.

In fata bisericii s-a asezat crucea eroilor, cu un grilaj de ciment si de fier, s-a construit un zid de piatra, precum si portile si gardul de fier. Cimitirul parohial a fost imprejmuit cu un gard de scanduri. Pentru biserica s-a primit donatie o icoana mare a Mantuitorului. In timpul slujirii primului preot titular, Gheorghe Burlea, un mare animator al vietii nationale, s-a construit si casa parohiala in fata bisericii din sat.

In anul 1911, romanii au strans bani pentru a cumpara si ridica un clopot pentru catolici si reformati (a fost turnat de un mester ceh la Timisoara - Novotni Anton - fapt inscriptionat pe clopot). Catolicii si reformatii sunt recunoscatori romanilor care i-au ajutat, printre care: Dumitru Terzea, Nicolae Calcea, Petru Purecel, Nicolae Bocarnea etc. Astazi sunt multe familii mixte. La biserica ortodoxa vin adesea si catolici si reformati, uneori aducand si ofrande. Comunitatea maghiara formata in 1910 din 84 credinciosi romano-catolici si 73 reformati, in 1992 mai avea doar 12 catolici si 9 reformati.

De mai multe ori parohia Barcani a fost vacanta, fiind administrata de preotii din jur. Primul preot stabil a fost Gheorghe Burlea (august 1902-februarie 1925), care in protocoale semneaza George. S-a nascut la 15 noiembrie 1875 in comuna Hurez (Fagaras), a facut teologia la Sibiu, a activat 4 ani ca invatator; la 26 august 1902 a fost hirotonit de Mitropolitul Ioan Metianu pentru Barcani. Dupa moartea sa, parohia a fost administrata de preotii din jur: pr. Gheorghe Neagovici din Intorsura Buzaului, Ioan Dima din Sita Buzaului si pr. Olimpiu Rusu din Sita Buzaului (aprilie 1926-noiembrie 1928). Al doilea preot stabil a fost Filip Nicanor (1928-1948) - originar din Apoldu de Sus (Sibiu); a refacut casa parohiala si a acoperit-o cu tigla, in 1935 i-a adaugat o veranda de caramida (folosita ca birou si bucatarie de vara. In 1936 - s-a facut gardul din fata bisericii, amenajarea cimitirului si planul pentru renovarea bisericii (inlaturat in favoarea noi biserici); s-au strans materialele necesare, dar cu timpul s-au irosit. A urmat pr. Andrei Nica - (iulie 1949-octombrie 1950).

Parohia a ramas vacanta mai mult de un an, administrata de pr. Ioan Popescu de la Saramas, care a fost transferat aici (noiembrie 1950-mai 1953), apoi s-a mutat la cerere. A locuit intr-o casa cu chirie, a infrumusetat biserica, zugravind-o din nou, a refacut icoanele mici ale iconostasului, a adus vase sfinte noi; cimitirul a fost imprejmuit si gardul din jurul bisericii a fost refacut. In perioada mai-octombrie 1953, parohia a fost din nou vacanta, fiind administrata de pr. Alexe Apafi din Saramas. Ioan Batranu (1953-1971) a venit la 1 noiembrie 1953. Era originar din comuna Harman.

La 29 septembrie 1963, consiliul parohial a hotarat ca toti credinciosii ce au donat 1.000 lei sa fie numiti "ctitori", iar ceilalti doar binefacatori. Ctitori sunt: cantaretul Vasile Popica, Gheorghe Bularca, Petru Gusba, Nicolae Popica, iar binefacatori: Constantin Bocarnea, Ioan Bocarnea, Cristifon Purecel, Iuliu Moldovan, Susana Gabor, Alexandru Terzea, Vasile Marin. In primavara anului 1971, pr. Ioan Batranu s-a pensionat. A urmat pr. Adrian Boghici (1971-1976), transferat de la Iarasi.

Cu contributia credinciosilor din parohie, in vara anului 1975 biserica a fost pictata. La terminarea picturii locasul a fost tarnosit de Mitropolitul Nicolae Mladin. Dupa transferul pr. Adrian Boghici la Brasov, in parohie a fost repartizat pr. Corneliu Bujoreanu (1977-1994), absolvent al Institutului Teologic din Sibiu (fiul pr. Viorel Bujoreanu, paroh in Gheorghieni la acea data). In aceasta perioada au fost efectuate lucrari de intretinere si reparatii la biserica si casa parohiala.

Din ianuarie 1995 altarul bisericii din Barcani are drept slujitor pe pr. Gheorghe Radu, fiu al satului. In anii 1995-1996 (la 100 de ani de la inaltare), biserica si casa parohiala au fost reparate capital, cu ajutorul P.S. Ioan si a credinciosilor. In noiembrie 1996, biserica a fost resfintita de P.S. Ioan Selejan, in cadrul unor manifestari cultural-religioase organizate cu ocazia acestui eveniment. Cu acest prilej, vladica Ioan a acordat distinctia de iconom pr. paroh, care, pe langa misiunea pastorala, desfasoara si o activitate didactica la scoala din sat.

La sfarsitul sec. al XIX-lea, scoala confesionala ortodoxa a functionat in diferite locuri (case particulare). In anul scolar 1899/1900 cursurile scolii au fost urmate de 106 elevi, din care 57 baieti si 49 fete. Concomitent, tinerii urmau cursuri de catehizare tinute de preotul paroh. In anul 1904, aceste cursuri au fost urmate de 87 tineri si de catre 53 elevi de la "scoala de repetitie". Pe fondul aplicarii legilor de maghiarizare, scoala confesionala ortodoxa cu predare in limba romana isi inceteaza activitatea, fiind transormata in scoala de stat, cu predare in limba maghiara. Pentru o perioada de aproape 24-30 ani scoala a functionat in punctul numit Glajarie, intre anii 1900-1925, dupa care intr-un alt sediu. Batranii isi amintesc despre un invatator Arpad din Ladauti, unul Molnar Iosif si altul Stoica din Barcani, de la aceste scoli, in care se preda in romana doar religia.

Dupa Marea Unire din 1918, lucrurile au revenit la normal iar invatamantul in limba romana a cunoscut o puternica afirmare. Localul actual al scolii a fost construit in anul 1935, dupa care, in perioada 1975-1980 a fost extins cu trei sali de clasa. Incepand cu anul 1950 pana in 1962, scoala a avut internat si cantina, deoarece elevii din satele Ladauti si Saramas, sate apartinatoare comunei, frecventau clasele V- VII in cadrul Scolii Generale Barcani.

Dupa anul 1958, Scoala Generala Barcani functiona cu un numar de 13 cadre didactice, 4 clase la ciclul primar si 3-4 clase la ciclul gimnazial, avand un total de 116 elevi. Populatia scolara a crescut an de an, de asemenea si numarul cadrelor didactice, astfel ca in anul scolar 1970-1971 se aflau la scoala 11 clase, dintre care 5 la ciclul primar, cu un numar de 154 elevi, 4 la ciclul gimnazial, cu un numar de 123 elevi, si clasele IX-X, cu un efectiv de 39 elevi. In 1960 existau 13 cadre didactice, 22 in 1979, 21 in anul 2000 si 293 de elevi, impartiti in 14 clase, de la I la VIII. In anul scolar 1999/2000, au fost inscrisi la scoala, cu predare in limba romana, 359 copii, din care 66 in ciclul prescolar, 140 in cel primar, iar 153 in cel gimnazial.

Incepand cu anul scolar 1964/1965, scoala l-a avut ca director pe Ioan Toltea, profesor de matematica. Urmatorii 5 ani, pana in anul 1970, scoala a fost condusa de Purecel Viorel, profesor de geografie-istorie; urmatorii directori ai scolii au fost: Ioan Paul Voinescu, Alexandru Stauble, iar din anul 1980 pana in prezent de Gheorghe Grijan. Activitati deosebite organizate de scoala au fost numeroasele actiuni cultural artistice. Activitatea cadrelor didactice de la aceasta scoala este meritorie, dovada este faptul ca foarte multi absolventi s-au realizat intelectual si profesional.

Industria casnica taraneasca se practica in Barcani si in 1984, pastrandu-se si obiceiul amenajarii locuintei cu piese traditionale si cel al purtarii portului popular. In perioada interbelica, localitatea Barcani s-a bucurat de activitatea cercului cultural al ASTREI, de programele culturale si artistice organizate de catre aceasta institutie.

Indeosebi formatiile locale de teatru popular laic in limba romana, in satele arcului intracarpatic au avut o influenta benefica, datorate si vecinatatii Brasovului. "Trupele de actori erau constituite, de regula, din tineri sateni si elevi, iar repertoriul era format din scenete si piese de teatru intr-un act cu continut moralizator. Spectacolele de teatru impreuna cu recitari, bucati corale si dansuri populare faceau parte din programele artistice prezentate cu ocazia sarbatorilor de iarna si a incheierii anului scolar. Asemenea spectacole au avut loc in majoritatea satelor cu populatie romaneasca, din curbura interioara a Carpatilor, in care existau biserici ortodoxe si scoli confesionale. Ele au asigurat prezenta ideii de teatru in aceste sate si au pregatit performatele de mai tarziu ale trupelor din zona Intorsurii Buzaului, indeosebi ale celor din Barcani si Zagon".

In timpul celui de al doilea razboi mondial, arhiva comunei Barcani si Zagon a fost arsa. Pe teritoriul localitatii, alaturi de monumentele ridicate, se afla si cateva troite, inaltate prin bunavointa unor familii de buni crestini: familia lui Gheorghe Boricean a inaltat o troita in partea de nord a satului; familia lui Gheorghe Mitrofan, iar langa clopotnita (amintita mai sus) familia Bocarnea a ridicat o troita (1947); tot in 1947, a ridicat o troita si familia Sima; de asemenea si familiile Aurel Bocarnea si Vasile Chis au contribuit la inaltarea unei troite; din 1945 o troita dainuie si pe dealul Almas. In memoria ostasilor romani din sat cazuti in cele doua razboaie mondiale s-a ridicat un monument in fata bisericii, avand o inaltime de 2,50 m. Soclul este alcatuit din trei corpuri dreptunghiulare, cu un paralelipiped deasupra pe care este aplicata o placa cu numele eroilor. Lateral sunt doi stalpi in forma torsionata, iar deasupra monumentului se afla o cruce treflata. La baza monumentului se gasesc doua urne funerare.

Dupa 1848, inregistrarile de stare civila se faceau la biserica in Sita Buzaului de care satul apartinea. La Arhivele Nationale din Sf. Gheorghe se afla registrele parohiale de stare civila ale parohiei ortodoxe din Barcani intre anii 1874-1897.

Localitatea Barcani a dat urmatoarele personalitati: Cristifon Purecel (1893-1983) - poet popular, autor al volumelor: Dorul soldatului - poezii din razboi, Brasov, 1915; Patima razboiului, Brasov, 1916; Fata si feciorul, Brasov, 1916. A fost primul primar al comunei Barcani.

Romulus si Remus Purecel (frati gemeni) (26 decembrie 1935) - Remus mort in anul 1994 si Romulus in anul 1995 - ambii ingineri, specialisti de marca in istoria automobilistica, membri in conducerea Uzinei de Autoturisme Pitesti. Ioan Solomon (nascut in august 1954) - avocat, presedinte al Ligii Cultural-Crestine "Andrei Saguna" Sfantu Gheorghe, membru in Adunarea Nationala Bisericeasca, in Adunarea si Consiliul Eparhial al Episcopiei Covasnei si Harghitei, reprezentant de frunte al societatii civile romanesti, aparator permanent al afirmarii identitatii romanesti din zona. Ioan Iaru (1937-1995), Constantin Neagoe (1934-1995), Virgil Solomon (nascut in 29.07.1949) - actori amatori, conducatorii formatiei de teatru a Caminului Cultural Barcani, laureata a mai multor premii judetene si nationale.

Mircea Solomon, profesor universitar la Academia de Educatie Fizica si Sport, Bucuresti. Gheorghe Radu (nascut in 1952) - preot, autorul lucrarii monografice Istoricul vietii bisericesti a romanilor din tinutul Buzaielor transilvanene si imprejurimi, teza de licenta in teologie, Sibiu, 1979 si a unei monografii a satului natal.

Ovidiu Zarnescu (nascut in 1933) - judecator la Curtea Suprema de Justitie, presedintele Biroului Electoral Central in anul 1992.

O binecuvantata contributie la prosperitatea comunei isi aduc Gheorghe Marin (primar), Virgil Solomon (secretar), precum si intreprinzatorii si gospodarii fruntasi: Toader Dima, Adrian Broanar, Nicolae Terzea, Sofron Serban, Virgil Blendea si multi altii.
Sursa: Cartea Romanii din Covasna si Harghita
 

Firme
JTI ADVERTISING
Intorsura Buzaului
0766 252 579


Parteneri

Red Bull Romaniacs

turismagrement.ro

www.mxhost.ro

Cazare Intorsura Buzaului




Site gazduit de mxhost.ro


Google rating
Powered by  MyPagerank.Net
Cazare pensiuni Cazare
Director Web Postere personalizate, fotografii, tablouri, canvas, fototapet
Copyright
JTI Advertising
© 2007-2012
Informatiile si datele de pe acest site sunt proprietate a www.intorsura.ro 
in colaborare cu alti parteneri si nu au dreptul de a fi preluate fara acordul nostru scris. Echipa intorsura.ro